Varmpumpen til sommerhuset

Ferie i sommerhus giver mange mulighed for et afbræk fra den småtravle hverdag samt mulighed for kvalitetstid med familien. I dag er der flere, som også tager i sommerhus om vinteren, for at slappe af, og nogle vælger endda også at få godkendt deres sommerhus til at være en helårsbolig, som de kan bo i til daglig. At opholde sig i et sommerhus året rundt kræver dog, at der er en form for varmeforsyning til huset, så man kan holde varmen til vinteren.

Varmepumpen

I dag bliver der flere steder installeret en luft til luft varmepumpe til sommerhuset, som kan fungere som varmeforsyning. Dette er der flere, som gør, fordi varmepumper, som disse, både kan tilføre varme til huset om vinteren, men kan også køle sommerhuset ned om sommeren, og er relativt billige i drift.

Derudover er varmepumper nemme at installere, fordi de ikke kræver varmerør, radiatorer eller gulvvarme. Dette kan være en fordel til ham eller hende med sommerhus, som ikke har disse installeret i forvejen, som mange oprindelige sæsonsommerhuse ikke har.

Sådan fungerer varmepumpen

Luftvarmepumpen består af fire dele; fordamper, kompressor, kondensator og ekspansionsventil. Kort sagt fungerer disse varmepumper sådan, at systemet trækker luftens varme ind, og kondenserer gassen til væskeform, som skaber varmeenergi, der opvarmer indeuften i husets diverse rum. Derfor er det også vigtigt, at luftvarmepumpen er placeret centralt i huset, og at dørene indenfor er åbne, så varmen kan cirkulere rundt. Det kan også være en god ide at overveje, hvis ens sommerhus har nogle rum, der ligger langt fra hinanden, at der kan være brug for supplerende varmekilder, såsom radiatorer, da det kan være svært for varmen at nå ud til nogle rum. Temperaturen i de rum der er længst væk fra luftvarmepumpen, kan nemlig have en gennemsnitstemperatur, der er 1-2 oC lavere end de rum, som ligger tættere på varmepumpen.